Krótki przewodnik, który pomoże Ci korzystać z funkcjonalności współdzielenia miejsc parkingowych
W aplikacji Tidaro pracownicy mogą zarezerwować miejsce parkingowe na cały dzień lub na kilka godzin.
4. Aby zarezerwować pierwsze wolne miejsce w wybranym dniu, kliknij Przydziel dowolne, a system dokona automatycznej rezerwacji.
5. Jeśli chcesz wybrać konkretne miejsce parkingowe, kliknij Wybierz z mapy, aby otworzyć mapę parkingu. Na mapie dostępne miejsca są oznaczone zielonymi okręgami. Kliknij jeden z nich, a następnie potwierdź swój wybór za pomocą przycisku Zarezerwuj miejsce u dołu ekranu.
6. Możesz powtórzyć ten proces, aby zarezerwować miejsca na inne dni. Nadchodzące rezerwacje można zobaczyć na ekranie głównym aplikacji Tidaro lub w zakładce Parkingi -> Zarezerwuj.
Aplikacja może poprosić o podanie numerów tablic rejestracyjnych przed dokonaniem rezerwacji. Kliknij w czerwony przycisk dodaj numer tablicy rejestracyjnej na ekranie głównym, a następnie wpisz numery swojego pojazdu. Numery można też dodawać i edytować w panelu użytkownika, w prawym górnym rogu ekranu. Aplikacja pozwala zapisać do 3 numerów rejestracyjnych.
Jeśli masz stała rezerwację lub po prostu masz zarezerwowane miejsce na określony dzień lub dni, możesz je udostępnić do rezerwacji innym osobom. Żeby to zrobić, przejdź do zakładki zwolnij, wybierz dni, na które chcesz zwolnić miejsce i kliknij przycisk zwolnij miejsca.
Następnie wybierz czy miejsce ma być zwolnione do wspólnej puli (dla wszystkich użytkowników aplikacji), czy chcesz je udostępnić konkretnej osobie (ostatnia możliwość jest opcjonalna i Twój administrator aplikacji mógł ją wyłączyć). Wybierz odpowiednią opcję z listy i zatwierdź udostępnienie przyciskiem potwierdź.
Pamiętaj, że zwalniania miejsca parkingowego nie można cofnąć samodzielnie. Jeśli chcesz odzyskać miejsce parkingowe, skontaktuj się z administratorem biura. Możesz także przejść do zakładki zarezerwuj, aby zarezerwować nowe miejsce, lub dokładnie to samo, jeśli nikt nie był szybszy od Ciebie.
3. Na następnym ekranie możesz zdecydować czy całkowicie wyłączyć notyfikacje. Zawsze możesz wyłączyć powiadomienia w ustawieniach telefonu.
4. W swoim profilu Tidaro możesz zarządzać ustawieniami notyfikacji.
5. Jeśli akurat nie używasz Tidaro, lub aplikacja działa w tle, przypomnienia pojawią się w centrum notyfikacji.
6. Jeśli aplikacja jest otwarta, przypomnienia nie pojawią się w centrum notyfikacji. Zamiast tego, aplikacja automatycznie wyświetli następujący ekran:
7. Jeśli nie potrzebujesz już rezerwacji, możesz szybko z niej zrezygnować klikając release for tomorrow.
Aktualnie wszystkie notyfikacje są w języku angielskim. Polskie notyfikacje pojawią się wkrótce.
Chcesz zarezerwować miejsce, ale parking jest pełny?
Nie martw się, nadal masz szansę na znalezienie miejsca, jeśli ktoś inny zdecyduje się je zwolnić.
Specjalnie na takie sytuacje, stworzyliśmy listę oczekujących. Zobacz jak działa to w praktyce:
2. Z listy rozwijanej w górnej części ekranu wybierz strefę parkowania, w której chcesz zarezerwować miejsce.
3. Jeśli w wybranym dniu nie ma dostępnych miejsc parkingowych, możesz dołączyć do listy oczekujących, wybierając opcję “Dołącz do listy oczekujących”.
4. Na ekranie zostanie wyświetlony komunikat z potwierdzeniem: “Dodaliśmy Cię do listy oczekujących”. Możesz dołączyć do wielu list i sprawdzać swoją pozycję na liście oczekujących. Gdy dostępne będzie jakieś miejsce parkingowe to automatycznie zostanie przydzielone do Ciebie.
5. Na ekranie głównym, w zakładce Parking, zobaczysz informacje o swoich pozycjach na listach oczekujących.
6. Teraz możesz usunąć się ze wszystkich list oczekujących, klikając przycisk Wypisz z wszystkich. Jeśli chcesz wypisać się tylko z jednej listy, wybierz opcję Pokaż listy oczekujących. Następnie możesz wybrać listę oczekujących, na której nie chcesz już być, klikając przycisk Wypisz z listy. Kliknij przycisk OK, aby uzyskać ostateczne potwierdzenie.
7. Jeśli chcesz zarezerwować wolne miejsce w innej strefie parkowania, ale nadal znajdujesz się na liście oczekujących w pierwszej strefie to zobaczysz komunikat z prośbą o potwierdzenie, że chcesz zarezerwować to konkretne miejsce. Po potwierdzeniu zostaniesz usunięty z listy oczekujących.
8. Jeśli potwierdzisz rezerwację, zobaczysz szczegóły potwierdzenia w wiadomości. Możesz teraz zwolnić rezerwację jeśli jednak jej nie potrzebujesz lub zwizualizować miejsce na mapie.
9. Gdy jesteś zapisany na listę oczekujących, a jakieś miejsce stanie się dostępne i zostanie Ci przydzielone to zobaczysz powiadomienie na swoim telefonie. Dotknij powiadomienia, aby wyświetlić szczegóły rezerwacji miejsca parkingowego.